Hoe moet je studeren?

Op dit moment zit ik midden in mijn tentamen week, je zou deze post misschien ook wel kunnen zien als mijn studieontwijkende gedrag… Ik heb namelijk over 2,5 uur een tantamen voor “Sociale Psychologie”. Toch leek het mij een heel goed idee om jullie studeer tips te geven, dus hier komen ze:

 1. Maak een planning
  Het hoeft niet eens een hele uitgebreide planning te zijn, maar ik heb altijd bepaalde dagen in de week waarop ik de stof voor de college lees. Op deze manier zorg ik er altijd voor dat ik voordat het college begint de stof hiervoor heb gelezen en dat ik dit op vaste momenten in de week doe zodat ik er niet onderuit kan.
 2. Lees de stof
  Het is irritant en waarschijnlijk veel, maar zo krijg je een algemeen beeld over waar het over gaat.
 3. Maak aantekeningen bij de college’s
  Vaak vertellen de docenten hierin wat zij het belangrijkste vinden, let dus goed op en schrijf belangrijke dingen op.
 4. Gebruik samenvattingen
  Soms kan het handig zijn als je je eigen samenvatting maakt. Ik doe dit zelf graag bij vakken waar het heel erg duidelijk is wat er geleerd moet worden en als het niet te veel werk is. Vaak begin ik dan met het uitleggen van de glossary items en theorieën en voeg hier meer informatie aan toe als ik denk dat het nodig is. Als de boeken echter niet een duidelijke opbouw hebben van theorieën en items, maar een samenhangend verhaal zijn vind ik het prettiger om de samenvattingen te kopen. Vervolgens maak ik dan een kleinere samenvatting van deze met een overzicht van de meest belangrijk dingen.
 5. Herhalen
  Als de tentamenweek eenmaal is begonnen dan ben ik eigenlijk alleen nog maar aan het herhalen. Herhaal niet alleen je samenvatting, maar ook je aantekeningen of maak een samenvatting met kernpunten van je samenvatting. Het klink misschien gek om nog een samenvatting van je samenvatting te maken, maar het is wel een manier om met de stof bezig te blijven. Je zou ook een mindmap kunnen maken, maar het is belangrijk dat je op verschillende manieren met de stof bezig bent.
 6. Studeer op een plek met zo min mogelijk afleiding
  Voor mij werkt het niet om theorie vakken te leren op mijn kamer, ik raak veel te afgeleid. Wat voor mij dan werkt is naar de universiteitsbibliotheek gaan. Het is alleen niet leuk om te gaan en je moet er echt optijd zijn (half negen…) om een plekje te krijgen.
 7. Studeer samen met iemand
  Dan blijf je gemotiveerd en je kan kennis met elkaar delen of samenvattingen. Ook super handig om dan samen naar de universiteitsbibliotheek te gaan, dan voel je je verplicht om je bed uit te komen en je hebt iemand om gezellig pauze mee te houden!

Dit waren mijn tips, ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Liefs

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s