STRESS

Iedereen heeft vast wel eens een dag of week gehad dat het allemaal even niet wou. Nou, afgelopen week was mijn week. Ten eerste ga ik volgend semester in ierland studeren en daar moet veeeeeel voor geregeld worden. Daarnaast moest ik naar een verjaardag, colleges, ervoor zorgen dat ik de resultaten van m’n onderzoek kan analyseren, dingen voor de commissie regelen, mijn laptop ging stuk en ik moet ook nog nadenken wat ik na mijn bachelor wil gaan doen. HELP

stress

Mijn hoofd liep dus nogal over. Gelukkig zijn mijn ouders dan daar en kan ik altijd op ze terugvallen als het nodig is. Ik weet dat ze me altijd zullen steunen zo lang ze dat kunnen doen! En na een dag bij mijn ouders te zijn geweest kan ik er weer tegenaan. Nu de grote vraag: hoe pak je dit aan.

Ik moest eerst het besef krijgen dat ik ook daadwerkelijk iets kon doen aan mijn situatie en niet kopje onder ging. Maak dus een planning en stop met nadenken over wat je allemaal nog moet doen. Stress is vooral mentaal, als jij eerst een tijd moet huilen om het uit je systeem te krijgen, ga dat doen. Helpt sporten om rustig te worden, ga een rondje rennen of neem een kickboks les. Het belangrijkste is dat je weer rustig wordt en beseft dat jij alleen iets aan je problemen kan doen.

In de psychologie kan je op 2 manieren met problemen omgaan (die ik weet tenminste): of je doet aan problem focust coping (je focust je hierbij op het probleem en gaat het aanpakken) en emotion focust coping (hierbij focus je vooral op de emoties die vrijkomen bij het probleem en dan probeer je dus om je emties onder controle te krijgen). Bij stress raad ik persoonlijk vooral problem focust coping aan, maar het is belangrijk dat je eerst je emoties onder controle krijgt, anders stort je bij de eerste tegenslag weer in en daar heb je niks aan.

Ik raad je dus aan om je niet te laten bedelven onder al die problemen waar je tegenaan loopt en al die dingen die je nog moet doen. Probeer je hoofd boven water te houden en denk eraan dat je eerst je emoties weer onder controle moet hebben en daarna ben je klaar om te gaan om al die dingen te doen die je nog moet doen!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s