Kamperen zonder auto, hoe doe je dat?

De afgelopen week heb ik kamperend in Frankrijk doorgebracht en dat zonder auto! Mijn vriend en ik wouden heel graag nog een weekje op vakantie met z’n tweetjes voordat ik vertrek naar Ierland. Nu waren we allebei al een keer op vakantie geweest en hadden we niet heel veel geld meer over om nog een keer op vakantie te gaan. Het leek ons dan een goed idee om te gaan kamperen, dat is namelijk redelijk goedkoop als je dit vergelijkt met een vliegvakantie. Het enige probleem was dat we geen auto hebben. Nu heb ik wel een rijbewijs, maar kan ik een auto van mijn ouders niet echt langer mee krijgen dan twee/drie dagen en waarschijnlijk ook niet helemaal mee naar Frankrijk. Hoe we onze kampeertrip hebben aangepakt zal ik jullie nu gaan uitleggen:

 1. Bepaal het alternatieve vervoer:
  Wij hebben ervoor gekozen om het grootste gedeelte met de flixbus te reizen. De flixbus is niet duur en deze rijden meestal naar grote steden. Doordat wij een camping in een dorpje in de buurt van Parijs hadden uitgekozen hebben we het kamperen gecombineerd met twee dagen Parijs. Vervolgens zijn we met de trein verder gegaan, wat nog een uur duurde. Het nadeel van de flixbus is wel dat de bus niet altijd op tijd is (hij was bij ons twee keer te laat) en dat het reizen een stuk langer duurt dan met de trein. Hierom zou ik adviseren om met de trein te gaan als je ergens wilt gaan kamperen in Zuid-Frankrijk of iets dergelijks. Zo heb je minder reistijd dan met de flixbus, of andere goedkopen busritten (die zijn er namelijk ook).
 2. Zoek een camping vlak bij een bushalte of treinstation:
  Dit was het lastigste vond ik. Nu heb ik het grootste gedeelte van het plannen aan mijn vriend overgelaten, maar er is lang niet altijd een busstation of treinstation dichtbij. Wij zaten zelf vlak bij Fontainebleau en daar waren meedere campings, maar lang niet allemaal dichtbij het station. Gelukkig werden wij hierover getipt door de ouders van mijn vriend en was het daarna niet lang meer zoeken. Persoonlijk denk ik dat je via google gewoon moet gaan zoeken naar treinstations in Frankrijk en kijken of daar campings vlakbij zitten.
 3. Kijk of er andere dingen in de buurt zijn waar je heen kan lopen:
  Je hebt ook eten nodig als je gaat kamperen en het eten in de kampeerwinkel (als die er al is) is vaak toch wel duur. Kijk dus of er supermarkten dichtbij de camping zijn. Bedenkt je ook wat je allemaal wil doen als je aan het kamperen bent, wil je bijvoorbeeld kanoën, klimmen, wandelen, naar omliggende dorpjes (is dit bereikbaar met bus of trein) of zwemmen in een rivier of meer. Als je wat langer de tijd hebt om te zoeken naar een geschikte camping is het handig om er meerdere uit te kiezen en dan deze te vergelijken en te kijken of je er kan doen wat jij wilt doen op vakantie.
 4. Wat neem je allemaal mee?:
  Doordat je met de trein of met de bus gaat reizen, heb je ook maar beperkte bagage mogelijkheden. Essentiële dingen zijn toch wel een tent, slaapzak, luchtbed/matje, gasstel, bestek, borden, bekers, handdoeken, toilletspullen (tandenborstel, etc.), kleren en zelf vond ik het fijn om een dekentje op kleed te hebben waar we op konden zitten tijdens het eten en koken. Wij hadden zelf backpacks mee en een extra tas (ik had een kleine reiskoffer mee). Toch was dit nog steeds wel veel bagage en ik had wel wat minder kleren mee mogen nemen. Denk er dus goed over na wat je meeneemt, wat je thuis kan laten en wat je daar nog kan kopen en achterlaten. Het moet zo compact mogelijke en het zal dan ook niet zo luxe worden als kamperen met de auto.

Hopelijk hebben jullie wat aan de tips, wij hebben in ieder geval een super leuke vakantie gehad!

X, succes met uitzoeken!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s