Opinions: Zwarte Piet?

Het is weer december en dat betekent dat de zwarte pieten discussie weer op volle toeren draait. Ik kan eigenlijk niet geloven dat ik hier wat over ga schrijven, maar ik ben echt klaar met deze hele discussie. Ik ga het nu dus van me afschrijven!

Elke dag zie ik berichten over de zwarte pieten discussie voorbij komen op facebook en niet de leuke berichten. Sylvana Simons die bedreigd wordt, of wordt uitgescholden en waarom? Omdat ze opkomt voor de mensen die zich onprettig voelen door zwarte piet en zwarte piet zien als racisme? Ik vind het echt schandalig! Deze “voorstanders” van zwarte piet beweren bijna allemaal dat ze niet racistisch zijn, maar tegelijkertijd gooien ze echt een aantal racistische opmerkingen naar de mensen die tegen zwarte piet zijn. Ik snap deze mensen niet, zwarte piet ziet er gewoon uit als een soort satire van de zwarte persoon. Of de piet nou bedoeld was als slaaf of niet, hij ziet er nou niet echt uit zoals een normaal persoon. Ook is het argument dat het het feest verpest voor de kinderen klinkklare onzin. Ik heb nog geen bericht gehoord over kinderen die het hele sinterklaasfeest nu ineens niet meer leuk vinden. Ik heb alleen maar volwassenen gehoord! Nu moet ik toegeven dat ik het zelf in het begin ook niet zo leuk vond dat zwarte piet ineens anders moest zijn (dit is inmiddels 5 jaar geleden). Toen mij eenmaal echt is uitgelegd waarom mensen zwarte piet als vervelend ervaarden heb ik echter snel mijn mening gewijzigd, want mensen voelen zich gekwetst of vervelend bij het idee van zwarte piet.

Ik snap dus echt niet wat er nou zo moeilijk aan is! Misschien heeft het te maken met het feit dat mensen geloven dat alles ze hier afgenomen zal worden in Nederland en dat al die afgenoming dingen gegeven zullen worden aan immigranten en vluchtelingen. De druppel zal wel zijn geweest dat nu de “traditionele” zwarte piet ook nog eens van ze afgepakt zal worden. Ik denk niet dat we nog kunnen zeggen dat Nederland een succesvolle multiculturele samenleving heeft als er zo met verschillende groepen in Nederland wordt omgegaan. Natuurlijk volgt niet iedereen de regels, maar dan bedoel ik ook iedereen! Sommige groepen (denk aan Turken en Marokkanen) worden alleen extra uitgelicht in het nieuws! Dit heeft namelijk nieuwswaarde, mensen vormen hier meningen over want deze mensen kwamen naar ons land toe en nu volgen ze niet de regels. Mensen zijn hier boos over en ik denk dat juist de mensen die hier zo boos over worden en zeggen dat deze groepen moeten vertrekken ook vinden dat alle zwarte mensen in Nederland zich niet mogen bemoeien met “onze” tradities. Deze irritaties in de samenleving zouden alleen niet zo’n grote “ruzie” moeten veroorzaken, dit verdeeld mensen enorm! Het gaat maar om een klein ding, het uiterlijk veranderen van een verzonnen personage.

Zijn we nou echt een samenleving waarin we geen ruimte voor andere mensen willen maken, waarin we niet willen dat andere mensen zich ook comfortabel voelen en nog belangrijk zijn we nou echt een samenleving waarin andere mensen hun mening niet mogen laten horen tenzij hij oveenkomt met die van jou? Ik moet zeggen dat ik mij hiervoor schaam. Is het nou zo moeilijk om het uiterlijk van zwarte piet te veranderen? Op Nickelodeon hebben ze het behoorlijk goed gedaan en ik heb ook hier over nog geen negatieve reacties van kinderen gehoord!

sint-vermist-peter-faber

De verandering is er dus als, de zwarte piet moet blijven groep is dus niet meer dan een huilend en schreeuwend kind dat weigerd om op te groeien, je ontkomt er niet aan. Ik snap het argument wel dat als er op een bepaald moment geen stop wordt gezegd mensen hun eigen land niet meer herkennen, maar is het hebben van een zwarte piet op deze manier nou echt fundamenteel voor onze samenleving of voor het leven van de voorstanders van zwarte piet? Ik denk het niet. Ouderen en ook volwassenen zullen altijd zeggen: vroeger was alles beter. Ook nu, vroeger was er nog die traditionele zwarte piet, toen was alles beter. Tradieties veranden en ik ben blij dat die veranderen, want anders was ik nu al getrouwd en mogelijk zwanger. Je had vroeger namelijk die traditionele huisvrouw, nou ik ben blij dat ik nu gewoon kan studeren en later mezelf kan onderhouden. Mensen houden nou eenmaal niet van verandering, het zijn gewoonte dieren.

Ik ben dus van mening dat zwarte piet aangepast moet worden! Waarom zouden we een “traditie” (die al veranderd is over de afgelopen jaren) niet aanpassen als mensen zich door die traditie niet prettig voelen, of ongemakkelijk of beledigd? Zwarte piet mag dan wel of niet racisme zijn, maar het grootste probleem hier is dat mensen zich gewoon niet fijn voelen bij de zwarte piet die er nu is. Nederland zou van al zijn inwoners moeten zijn en iedereen moet zich prettig voelen. Natuurlijk zijn er wetten en regels die niet overtreden mogen worden, maar volgensmij wordt er geen wet overtreden als het uiterlijk van zwarte piet aangepast wordt. Iedereen moet dus eens niet alleen maar denken aan zijn eigen gevoelens, maar ook aan die van een ander. Laten we er met zijn alle voor zorgen dat we weer trots kunnen zijn op die multiculturele samenleving hier in Nederland!

Wat vinden jullie van de zwarte piet discussie? X

Advertenties

7 thoughts on “Opinions: Zwarte Piet?

 1. Ha lieve voorvechtster van onze multiculturele samenleving! Uit het hart gegrepen en Super helder! Als je dit in het Engels vertaalt heb je er fantastisch. Essay! Maar dit onderwerp is in Ierland niet hot denk ik. We nemen er eentje op. Wist je trouwens dat Sint Nicolaas een donker uiterlijk had? Dat zou leuk worden…veel liefs van sinteroma

  Liked by 1 persoon

  1. Het onderwerp is inderdaad niet echt hot in Ierland, maar ik gebruikte het onderwerp voor mijn essay over national identity. Tijdens het doorlezen van al die artikelen over zwarte piet raakte ik alleen zo geirriteerd over die hele discussie (die ik trouwens erg goed kon gebruiken om theorieën op toe te passen), dat ik het even van mij af moest schrijven. Ik wist niet dat hij een donker uiterlijk had, dat kan nog wel eens interessant worden als dat feitje zich ook nog eens in de hele discussie gaat mengen over of het nou wel of geen racisme is!
   Dikke kus,
   Lotte

   Like

 2. Kon het niet beter gezegd hebben. Hou op te zeggen dat onze kinderen eronder lijden of allerlei verhaaltjes te verzinnen die moeten aantonen dat de oorsprong van Zwarte Piet niet racistisch zou zijn. De zwarte medemens wordt hier neergezet in een knechtenrol t.o.v. de blanke wereldbevolking en dit komt uit een tijd dat die visie als normaal gezien werd. Tijden veranderen, inzichten veranderen. Pas de traditie aan! Trots op jou, kus Pap

  Like

 3. Op zich vind ik het hele sinterklaas- en zwarte piet-gedoe een beetje belachelijk. Van mij mogen ze heel die handel afschaffen. 🙂
  Sylvana Simons overdrijft volgens mij een beetje. Telkens als je haar gezicht ziet, heeft ze weer een boodschap over hoe “racistisch” de “blanken” zijn. Men zegt altijd: je mag niet veralgemenen. Dat klopt, maar doe dat dan ook niet met de “blanken”. Er wordt zo overdreven gezocht naar racisme, dat het lachwekkend wordt. Ik moet telkens als ik een “vreemdeling” zijn zin niet geef, horen dat ik een “racist” ben. Sorry, maar de regels gelden voor iedereen, of mag daar wel op gediscrimineerd worden? Op die manier dicht men de kloof niet, maar maakt men ze net groter.
  Er is nu te weinig “zwart” in de kunst (Ze hebben het hier over historische kunstwerken. Ja, sorry, er waren hier toen geen “zwarten”). Te weinig “zwart” in de oscars. Het houdt niet op. Maar dat alle sprinters “zwarten” zijn, dat hele westerse voetbalploegen uit “zwarten” bestaan, daar spreken ze niet over. Moeten de “blanken” dan beginnen met te zeggen: er zijn te veel “zwarten” in de atletiek? Of er zijn te veel “zwarte” voetballers? Daar houden we ons toch niet mee bezig?
  Je mag je mond tegenwoordig niet meer open doen of je hebt een geloof, gemeenschap of ras “gekwetst”.
  Nee, op die manier krijgt de term ‘racisme’ een lachwekkende betekenis (voor mij toch 😉 ). Ik sta altijd op de eerste rij om het echte racisme uit de wereld te helpen, maar hier pas ik voor. Op die manier creëert men racisme. Of is dat net de bedoeling? Dan mag Sylvana niet schrikken als ze heftige reacties krijgt. Voor alle duidelijkheid: ik reageer niet op Sylvana. 🙂

  Vriendelijke groet

  Like

  1. Ik ben het er mee eens dat er op dit moment te veel naar gezocht wordt en mogelijk soms als een soort excuus wordt gebruikt , maar ik denk dat als je een extreem standpunt inneemt zoals sylvana dat doet er nog steeds op een vatsoenlijke manier op gereageerd kan worden. Helaas maakt social media alles anoniemer en maakt dat mensen minder terughoudend in hun reacties. Terwijl ook gewoon geaccepteerd kan worden dat zwartie piet een racistisch icoon is, in ieder geval op de manier hoe hij altijd is uitgebeeld (met de rode lippen, etc.) Helaas kunnen mensen dat niet accepteren en gebruiken ze al hun energie om haat te zaaien en verdeeldheid in plaats van zoeken naar oplossingen voor echte problemen rond de discussie over racisme, zoals het zoeken naar racisme in plekken waar het er eigenlijk niet is.
   Groetjes, Lotte

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s