Opinions: Weg met de Nederlandse feestdagen

Een verlaat berichtje over de kerstdagen, op scholen en instanties wordt het kerstdiner nu eindejaarsdiner genoemd en vieren we nu geen kerst meer samen, maar december. Ook nu zijn er mensen die dat vervelend vinden. Ik snap aan de ene kant dat het vervelend is, maar aan de andere kant heb je nog steeds je eigen kerst tradities en die zullen niet veranderen zo lang jij ze in stand houdt!

ballen

Voor mij is het eigenlijk best wel een logische stap dat openbare scholen en instanties niet meer spreken over kerst, want kerst is van oorsprong een Christelijke feestdag. Voor mij is het dan vanzelfsprekend dat nu het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking niet meer Christelijk is of een ander geloof heeft het woord kerst langzaam verdwijnt bij openbare scholen en instanties. Zolang de traditie van samen komen met je familie in december maar blijft of op een andere tijd in het jaar, maakt de benoeming hiervan toch niet uit? Kaartjes kunnen nog steeds geschreven worden waarin je elkaar een gezellige laatste maand wenst en alvast een gelukkig nieuw jaar. Toch hoeven zelfs de kaartjes niet te veranderen, want mensen zullen nog steeds kerst vieren! Het gaat er allen om dat bedrijven, scholen en instanties die niet gebonden zijn aan een geloof het nu niet meer kerst noemen, omdat het dus van oorsprong een Christelijke feestdag is. Het zou ook niet erg zijn als de regering geloofsneutraal wordt, als belangrijke principes zoals vrijheid van meningsuiting, geloofsvrijheid etc. blijven vind ik de verandering die nu plaats vinden prima. Nederland zou namelijk voor iedereen moeten zijn en iedereen zou zijn eigen tradities moeten kunnen voortzetten zolang ze in overeenstemming zijn met de wetten van Nederland!

Wat vinden jullie van deze verandering?

Advertenties

5 thoughts on “Opinions: Weg met de Nederlandse feestdagen

 1. Daar ben ik het mee eens. Neutraliteit is voor iedereen goed, maar dan moet dat wel CONSEQUENT toegepast worden. Dit gebeurde in België reeds in de jaren ’70. Kruisbeelden werden verbannen uit openbare gebouwen, want openbare gebouwen en diensten moeten neutraal zijn, omdat het voor ALLE Belgen is. Dat is hetzelfde wat Nederland nu doet met de benaming van feestdagen. Maar in de praktijk zie je dat er een geloof is dat zich steeds meer boven de wetten stelt en die neutraliteit weigert. Als men religieuze symbolen verbiedt in openbare instellingen, dan moeten ALLE religieuze symbolen verboden worden.
  Het enige onderwijsnet in België dat neutraal is, is het “go-onderwijs”, het vroegere “rijksonderwijs”. Iedereen is daar welkom, gelijk welk geloof, “ras”, rijk, arm… Als er slechts één protestant les volgt, dan krijgt deze ook protestantse godsdienst, ja zelfs voor één persoon. En dat geldt voor elk geloof of niet-geloof (vrijzinnigheid). Mooi toch? In dat onderwijs is iedereen neutraal wat religieuze symbolen betreft, maar elk volgt zijn religie-gebonden lessen of vrijzinnigheid apart. Elk doet vrij zijn eigen ding.
  Een tijdje terug kwam de islam sterk op en deze eisten een uitzondering, namelijk: het mogen dragen van een hoofddoek. Maar dat gaat in tegen die neutraliteit. Er ontstond heisa. Gelukkig heeft men dit niet toegestaan.
  Nu zie je die eisen ook bij openbare diensten. Veel moslims eisen dat hun geloof boven de wet staat. Dat kan niet in een democratie. Men beroept zich altijd op “rechten”, maar men vergeet maar al te graag de plichten.
  Ik ben dus absoluut voorstander van neutraliteit, maar dan consequent, ZONDER uitzonderingen.
  Niemand hoeft te weten welk geloof je aanhangt. Het interesseert me niet of je christen, moslim of jood bent. Het gaat om de mens.
  Als die neutraliteit voor IEDEREEN geldt, graag ! 🙂

  Vriendelijke groet

  Liked by 1 persoon

  1. Daar ben ik het helemaal mee eens! Je mag doen wat je wilt met je geloof, maar ik vind dat het bij het onderwijs, instanties en bedrijven weg zou mogen aangezien geloof daar in eerste instantie niets te zoeken heeft. Geloof is iets voor jezelf en niet iets wat je terug moet vinden op een openbare school, alleen maar als er godsdienstige voorlichting gegeven wordt zodat je van elk geloof wat af weet!

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s