Opinions: Luie student

Ik zag een tijdje geleden in een nieuws artikel staan dat de Nederlandse studenten het minst gemotiveerd zijn en het minst gedisciplineerd. Dit was onder andere te zien aan het feit dat een groot deel van de studenten in Nederland al tevreden is met een 6. Met alleen maar 6jes haal je namelijk ook gewoon je diploma. Nu zou ik het graag op willen nemen voor de studenten. Hierbij moet het wel duidelijk zijn dat ik het niet opnemen voor de studenten die wel genoeg tijd hebben om in hun studie te stoppen doordat zij alleen maar feesten en geen zin hebben om een boek open te slaan, de echte luie student dus. Ik ben zelf wel van mening dat je moet proberen om zo hoog mogelijke cijfers te halen. Toch zijn er redenen waarom studenten vaak al tevreden zijn met een 6 (en ik soms ook), naast dat een vak je niet ligt en je dan al blij bent al je het vak af sluit met een voldoende.

Als gekeken wordt naar het schoolsysteem dan moeten studenten 42 uur per week besteden aan hun studie. Dit is uit te rekenen door de volgende berekening uit te voeren. Een student moet 30 ECT’s halen per semester, 1 ECT staat gelijk aan 28 studie uren dit betekent dat een student dus 840 uur per semester aan zijn studie moet besteden. Een semester duurt 20 weken (op mijn universiteit), dus een student moet 42 uur per week aan zijn studie besteden gemiddeld. Dit is 2 uur meer dan volwassenen die 5 dagen per week 8 uur werken (full-time dus). Persoonlijk vind ik 42 uur echt veel en verwacht ik dat iedereen die 42 uur per week studeert ook een 10 haalt. Nu is een 10 halen op een multiple choice examen nog mogelijk, maar bij een essay tentamen is een tien echt zeldzaam (zelfs met die 42 uur per week, mensen maken namelijk altijd foutjes en kunnen het nooit helemaal goed hebben is dan de gedachte).

Studenten moeten volgens het puntensysteem dus 42 uur per week besteden aan hun studie. Toch moeten veel studenten naast hun studie nog werken om ervoor te zorgen dat zij niet af studeren met een te grote studie schuld, dit is extra moeilijk geworden nu de studie financiering is afgeschaft. Als je geluk hebt kunnen je ouders je ook nog elke maand geld geven zodat je schuld minder groot wordt of lenen niet nodig is, maar het overgrote deel van de studenten moet of gaan lenen of veel werken. Dit komt nog eens bovenop die 42 uur, dus studenten maken door nog te werken naast het studeren (wat best wel een noodzaak is) al een langere werkweek dan volwassenen die  full-time werkt.

Naast hun bijbaantje moeten studenten ook nog werken aan hun CV, want je moet je kunnen onderscheiden van de andere studenten zodat je later meer kans hebt op een baan. Als je geluk hebt verdien je nog wat aan dit onderscheidende werk, maar dat is lang niet altijd zo. Denk bijvoorbeeld aan een bestuursjaar (wat vaak een jaar studie vertaging oplevert), commissies of vrijwilligerswerk. Een student zit nu dan denk ik zonder enige moeite al op een werkweek van 55 uur als hij werkt en extra onderscheidend werk doet, of dit combineert en dan schat ik het mogelijk ook nog te laag in voor sommige mensen.

Het lijkt mij dat een 55 urige werkweek zwaar is, hier komt dan nog bovenop dat er sociale contacten onderhouden moeten worden. Dit vormt onder andere later het netwerk voor een student, dus het is belangrijk dat deze ook wordt onderhouden. Ook wordt niemand er gelukkig van om een leven te lijden met weinig tot geen contact met vrienden. Dit kost dus weer extra tijd!

Verder wordt er altijd tegen studenten gezegd dat ze nu nog even van hun vrijheid moeten genieten en dus leuke dingen te ondernemen (uitgaan, steden bezoeken, leuke reisjes), want later moeten ze full-time gaan werken en kan je er niet meer even snel tussenuit. Dit levert dus nog meer druk op, want als student wil je dan zo veel mogelijk leuke dingen ondernemen tijdens je studententijd, later kan dit namelijk niet meer op dezelfde manier.

Tot slot moet de student ook nog sporten, want je figuur moet onderhouden worden en bewegen is gezond.

tijdstress

Het lijkt mij duidelijk dat het voor de student geen doen is om 42 uur per week met hun studie bezig te zijn, zoals verwacht wordt van de universiteit. Ik zou ook graag nog een keer extra willen benoemen dat deze activiteiten die ik net heb opgenoemd haast een verplichting is voor de student. Met sociale contacten, leuke activiteiten en sporten kan gesjoemeld worden en is niet een absolute must, maar werk ervaring opdoen en werken aan je CV is dat wel. Het is dan ook logisch dat studenten die een ontzettend druk schema hebben om al deze activiteiten uit te voeren blij zijn met een zes. Ze zijn echt wel hard aan het werk, maar een studie combineren met al deze activiteiten is bijna niet te doen zoals er van een student wordt verwacht. Het is alleen maar te combineren door minder tijd aan je studie te besteden en soms ben je dan gewoon blij als je het gehaald hebt! Hoger is natuurlijk altijd beter en ik denk dat de meeste studenten daar ook voor gaan, maar een zes is gewoon het minimale wat er gehaald moet worden en daar ben je dan ook gewoon tevreden mee. Je hebt weer alle ballen in de lucht gehouden en kan het blok of semester zonder kleerscheuren achter je laten!

Wat vinden jullie hiervan? X

Ik zou toch ook willen zeggen dat er een gedeelte studenten is dat echt lui is en maar wat aan moddert met zijn of haar studie en die zie ik ook veel. Ik wou met dit stuk laten zien dat er ook studenten zijn die echt hard werken en ik zie deze mensen ook om mij heen. Voor deze studenten is het best wel erg stressen soms en is het jammer dat als zij blij zijn met een zes meteen worden afgeschilderd als lui en ongemotiveerd, want dat zijn ze echt niet. Er wordt alleen veel van een student gevraagd die in 3 jaar zijn of haar bachelor wil halen met goede cijfers en een goed cv, dus je mag dan best tevreden zijn met een zes, ook al probeerde je hoger te halen. Ik probeer zelf altijd hoger dan een 7 te halen, maar als het uiteindelijk een 6 is laat ik dat ook achter me en ben ik ook met die 6 blij.
Advertenties

14 thoughts on “Opinions: Luie student

 1. Echt VOLLEDIG mee eens! In het 2e jaar had ik 13 examens op 3 weken tijd! Hoe verwachten ze dan dat mensen met onderscheiding afstuderen? Vaak geven docenten ook nog les én nog een hoop zelfstudie én nog wat taken én nog wat leeshuiswerk… Komt er nog bij dat ik elke dag zoveel tijd kwijt ben aan pendelen. Ik heb ook nog een lief, waar je toch ook wel wat tijd aan ‘verdoet’. Wat afspreken met vriendinnen, beetje werken,… Het is me een raadsel hoe mensen met een sociaal leven met onderscheiding afstuderen. 😮 Please tips!

  Liked by 1 persoon

  1. Wow 13 tentamens in drie weken 🙊 dat is zo ontzettend veel! Ik heb er vaak 3 of 4 in twee weken waar ik dan boeken van 500 of meer pagina’s voor heb moeten leren in 7 weken tijd… en vaak nog 1 of 2 opdrachten (onderzoeken schrijven of meerdere statistiek opdrachten maken) maar 13 is wel heel erg veel! Wat ik zelf altijd doe is het studeren, sporten en avondeten combineren met mijn sociale leven! Maar mijn bachelor afmaken met een onderscheiding zit er helaas niet meer in 😅

   Liked by 1 persoon

 2. De vergelijking met iemand die full-time werkt kan je niet volledig doortrekken, vind ik. Iemand die in zijn gezin staat, moet nog er nog heel wat andere taken bij nemen, om dan nog te zwijgen over eventuele kinderen. Een full-time werkende heeft ook niet zoveel vakantie.
  Voor een student die er een baantje moet bij nemen om het te bekostigen, vind ik die vergelijking terecht.
  Een full-time werkende moet ook veel sociale contacten laten verwateren, die heeft daar ook geen tijd voor. Later in je bericht zie ik dat je ook tot die conclusie komt. 🙂
  Ik was ook tevreden met een zes. Zoals je zegt, is er teveel druk (op iedereen, niet enkel op studenten). Je moet ook veel zaken leren, die je in je latere levensloop nooit nodig zal hebben. Vooral op dergelijk onderwerpen was ik tevreden met een zes. De essentie van je vak moet je wel onder de knie hebben.
  Ik moet wel zeggen dat de huidige studenten vaak veeleisender zijn dan vroeger. Ze maken gemiddeld drie reizen per jaar. In onze streek verkopen de studenten nu wijn om hun reizen te financieren. Dat vind ik degoutant. Sorry. Als je geen geld hebt, moet je geen luxe-reisjes maken op iemand anders kosten (iemand die full-time werkt en zelf misschien niet op reis gaat). Wij hadden geluk als we eens een reisje konden maken naar één van onze buurlanden.

  Je hebt volkomen gelijk wat de zes betreft. Je hebt ook volkomen gelijk dat de studenten niet allemaal evenveel inspanning leveren. Men moet zich ook afvragen waarom men de lat zo hoog legt (zware studies). Niemand verplicht je daartoe. Dat is toch omdat men later veel geld wil verdienen, zonder zware arbeid te leveren. Niet? Dan mag men daar ook wel iets voor doen in die paar jaartjes. Iemand die zware arbeid verricht (die misschien nooit de kans had om te studeren), heeft het voor weinig geld heel zijn leven zwaar.
  Misschien een extra motivatie. 😉

  Vriendelijke groet

  Liked by 2 people

  1. Het klopt dat ik de vergelijking niet volledig kan doortrekken, ik gebruikte hem om te laten zien dat de uren die wij moeten steken in onze studie (volgens de universiteit) en werk en cv building hoger liggen dan iemand die full-time werkt. Ook vind ik niet dat mensen die studeren aan de universiteit belachelijk veel vakantie hebben. ik heb in totaal 9 weken vakantie (en ja dit is wel minstens 5 weken meer dan een full-time werkende dat klopt!), maar dat is nog steeds minder dan op bijvoorbeeld het hbo of mbo. Maar ik gebruikte de vergelijking vooral om aan te tonen dat studenten best lange werkweken moeten maken als zij echt alles willen doen! Ik weet niet precies hoe je te weten bent gekomen dat studenten 3 reizen per jaar maken? dat vind ik wel interessant, want ik kan zelf 1 vakantie per jaar betalen en dan ook in Europa en de mensen om mij heen gaan ook niet meer dan 2 keer per jaar op vakantie tenzij zij met hun ouders mee kunnen (hetzelfde geld voor mij) Misschien is het bij jou in de buurt anders, wat ik wel zie is dat de studenten die zo veel reizen niet helemaal de studenten zijn waar ik het voor probeer op te nemen nu, want hun focust ligt dan eigenlijk bij het reizen en lol maken. Ik vind het zelf wel vervelend als mensen hun best niet doen voor hun studie, want zo roep je wel het beeld van de luie student in stand. Ik ben het er verder ook zeker mee eens dat studenten hard mogen werken om hun studie met mooie cijfers af te ronden, maar met mijn bericht wou ik laten zien dat het niet zo simpel ligt omdat studenten dus meer moeten dan verwacht (het cv opbouwen en werken om je kamer en eten te kunnen betalen) en dat ik het onterrecht vind dat een gedeelte van de studenten wordt afgeschilderd als lui omdat zij tevreden zijn met een zes, terwijl zij er wel veel extra werk naast doen.
   Groetjes, Lotte

   Liked by 1 persoon

   1. Ik begreep de bedoeling van jouw tekst. Ik ga, zoals ik zei, met jouw visie akkoord. Ik wilde alleen wat relativering toevoegen.
    Elk denkt van zichzelf dat hij het, het zwaarst heeft. Dat kan men echter pas beoordelen als men van beide kanten geproefd heeft. Mijn buurjongen, die 25 jaar is, gaat nu op zichzelf wonen (het “echte leven”). De realiteit is voor hem heel hard aangekomen. Voordien had hij een mentaal idee gevormd, dat eigenlijk niet strookt met de realiteit. Ik denk dat hij nu pas beseft hoe goed hij het had. 🙂 Het is naar zo’n visie dat ik verwijs, want hij is zeker niet de enige. Hetzelfde zie ik bij mijn neef en nichtje.
    Ik heb niet gezegd dat studenten “belachelijk” veel vakantie hebben. Wel dat ze er “meer” hebben dan een full-time werkende. 😉 Qua ‘werkuren’ kan dit meetellen in de vergelijking, weer een relativering die soms over het hoofd wordt gezien.
    Dat gemiddelde van drie reizen haal ik uit mijn omgeving (sommige doen nog beter). Ik mag dat ook niet veralgemenen (fout van mij !), maar gaf het mee om aan te tonen dat sommige echt verwend zijn.
    Sommige beseffen niet hoeveel geluk ze hebben. Daarom maakte ik de vergelijking op het einde met iemand die de kans niet krijgt om te studeren. Het is niet zo vanzelfsprekend. En in die vergelijking krijgt het woord “zwaar” een andere dimensie. Ook een toegevoegde relativering.
    Ik heb alle respect voor de echte student. En ja, de echte student heeft het relatief zwaar. Ik begrijp dat je het voor die student opneemt.
    Ik ben het dus eigenlijk met je eens, alleen de vergelijking heb ik wat gerelativeerd om aan te tonen dat de student het zo slecht nog niet heeft. Dat is echter ‘mijn’ visie. 😉

    Vriendelijke groet

    Like

   2. Ik ben het ook eens dat het nog zwaarder kan, ik kijk ook nog niet heel erg uit naar full time werken moet ik zeggen! Ik kan nog wat smokkelen af en toe en mijn tijd heel erg anders indelen. Wel fijn om te horen dat jij mij begrijpt en ik snap de voorbeelden ook, want ik weet dat die er ook zijn en vind het ook wel een beetje jammer dat die er zijn! Het hoort er namelijk bij dat je als student hard moet werken! Je werkt immers aan je toekomst! Vond het alleen jammer dat alle studenten over 1 kam werden geschoren en nam nu dan ook een voorbeeld aan dat eigenlijk bijna niet voorkomt (want het is niet te doen en dan inderdaad maar settelen voor cijfers lager dan een tien)
    Groetjes, Lotte

    Liked by 1 persoon

 3. Ik ben het deels met je eens. Toen ik studeerde was ik nooit klaar, nu ik werk heb ik ’s avonds ook echt vrij.
  Maar… ook als je werkt, werk je wel eens extra. In mijn geval krijg ik daar niet extra voor betaald en krijg ik er ook geen vrij voor. Daarnaast ben je veel minder flexibel met vrije dagen. Ik heb er standaard 24 per jaar, 3 weken. Een student heeft zomervakantie, herfstvakantie, kerstvakantie, februarivakantie en meivakantie. Dus zo’n 10/11 weken per jaar? Nu werkte ik wel in die weken. En verder 1 avond in de week. Dus dan sta je wel weer gelijk.
  Maar… even een weekje weg? Of een dagje even geen uni? Geen probleem. Ik heb het genoeg gezien. Er is dus wel iets meer mogelijk als je nog studdeert dan wanneer je werkt!

  Liked by 2 people

  1. Daar ben ik het mee eens! Als student ben je veel flexibeler en je kan er dus voor kiezen om wat minder te doen zodat je minder stress hebt, maar eigenlijk ben je nooit klaar en dat is wel stressvol. Het voorbeeld dat ik nam was ook wel extreem, maar het voorbeeld is wel de situatie die er zou zijn als studenten echt alle uren in hun studie zouden stoppen die moeten. Ik was het er dan vooral niet mee eens dat studenten ongemotiveerd werden genoemd! (Ook al lopen die er ook tussen hoor) maar het klopt dat je als student meer vrijheid hebt, maar die heb je ook nodig vind ik zelf omdat je als student zo veel ontwikkelingen doormaakt en een basis aan het leggen bent voor je leven als “echte” volwassene en niet alleen op het gebied van werken!

   Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s