Tips voor een kleine kamer

Ik woon in een redelijk kleine kamer vind ik zelf. Hij is 13 vierkante meter en daarbij in zit een mini keuken in een soort apart hokje. Het leef gedeelte is dus 9,5 vierkante meter. Gelukkig  is mijn kamer vierkant en zitten er dus geen rare hoekjes in! Maar doordat mijn kamer vrij klein is, moet ik hem handig indelen. Voordat ik hier aan begin wil ik alleen nog even zeggen dat je echt moet kijken hoe groot de kamer is die je krijgt. Ik zie namelijk regelmatig kamers voorbij komen op facebook waarbij er gezegd wordt dat een kamer 14 vierkante meter is, maar in werkelijkheid niet groter is dan mijn kamer. Kijk dus naar wat er in je huurcontract staat over hoe groot de kamer is en meet je (nieuwe) kamer op! Als je namelijk een kleinere kamer hebt kan je misschien een lagere huur krijgen of stap je naar een bedrijf toe die opkomt voor studenten als zij wonen in een studentenhuis waar dingen stuk zijn die niet gerepareerd worden of een veel te hoge huur betalen bijvoorbeeld.

 1. Uitklapbare tafel/uitschuifbare tafel en uitklapstoeltjes
  Natuurlijk is het leuk als je met meerdere mensen aan tafel in je kamer kan eten, maar in een kleine kamer kan je je tafel niet in het midden van de kamer neerzetten met leuke stoelen er omheen. Koop dus een tafel die je kan uitschuiven of uitklappen en die makkelijk te verplaatsen is. Zo kan je de tafel makkelijk in de hoek zetten en gebruiken als bureau/eettafel voor jezelf, maar je kan hem ook verplaatsen en uitklappen zodat je er met meer mensen aan kan eten. Hierbij is het ook heel handig als je een paar uitklapstoeltjes hebt zodat je niet 5 stoelen in je kamer hebt staan, want dat is minder handig. De uitklap stoeljes kan je dan aan de muur hangen op een haak als je een gleuf over hebt tussen een kast en de muur bijvoorbeeld!
 2. Zorg voor veel opberg ruimte
  Het is heel belangrijk dat je al je spullen goed weg kan stoppen. Als je spullen laat rondslingeren in je kamer wordt het in een kleine kamer snel rommelig en voelt het ook kleiner aan. Zorg dus voor een kledingkast die handig is ingedeeld en lades onder je bed. Ik heb zelf ook nog een stellingkast in de keuken staan waar ik mijn magnetron oven, pannen, opbergdoosjes, schoonmaakspullen, douchespullejtes, was, sleutelbakje en fruitmandje heb staan. Ik had ervoor kunnen kiezen om daar nog een extra werkblad met kastjes neer te zetten, maar daar zou ik niet zo veel spullen in kwijt kunnen als in mijn stellingkast en die opbergruimte heb ik echt nodig.
 3. Heldere kleuren
  Zorg dat je muren en meubels licht zijn. Hierdoor lijkt je kamer ruimer en rustiger. Je kan natuurlijk wel kiezen voor een paar donkere items in je kamer, zoals een bijzettafeltje of een kastje waar wat donkere kleuren in zijn verwerkt, maar zorg dat het overgrote deel van je meubels helder is. Je kan ook kiezen om naast wit ook een keer een felle kleur te gebruiken zodat het wat vrolijker wordt, ik heb dit gedaan met mijn bank. Als je verder alleen maar witte meubels hebt en een paar iet wat donkere kan je daarna je kamer gaan opvrolijker met kleurrijke foto lijstjes, kaarsen, kussentjes of dekbed.
 4. Uitschuifbed/hoogslaper
  Het is heel erg fijn om een twee persoons bed te hebben! Ik denk dat de meeste studenten hier ook voor gaan. Toch slaap je niet zo vaak met 2 personen in jouw bed. Door een uitschuifbed te nemen kan je toch met zijn tweeën in je bed slapen, maar je kan hem inschuiven zodat je meer loop ruimte hebt en de ruimte die je hiermee bespaard kan je gebruiken om je tafel neer te zetten als je mensen hebt uitgenodigd voor het avondeten.
 5. Tv aan de muur
  Hoe leuk een tv-meubel ook is, het scheelt heel erg veel ruimte als je je tv aan de muur ophangt! Een bijkomend voordeel is dat je hem ook niet om kan stoten omdat je kamer zo vol staat!
 6. Gebruik de muur
  Neem plankjes aan de muur, kastjes etc. Dit geeft extra opberg ruimte en kan je kamer ook gezelliger maken, mits het goed is geplaatst!
 7. Kleine meubels
  Het lijkt mij dat dit voor zich spreekt, maar neem geen grote meubel die er uit zien als een blok. Ga voor compactere meubels die er mooi uitzien!

Dit zijn mijn tips voor een kleine kamer! Probeer het simpel te houden en praktisch! Kies ook niet altijd voor het goedkoopste meubel, maar kies voor het meubel dat goed past in jouw kamer! Hier wordt je uiteindelijk een stuk gelukkiger van en voel je je fijner in je kamer!

Hebben jullie nog tips? X

Advertenties

2 thoughts on “Tips voor een kleine kamer

 1. Goeie tips ! Hier kan ik niets meer aan toevoegen. 🙂
  Het is een goeie ervaring om ruimte maximaal te benutten. In veel huizen zie je vaak veel verloren ruimte, waardoor het huis soms onnodig groot is, wat meer kost, zonder extra nut. Jouw vindingrijkheid kan later nog van pas komen.

  Vriendelijke groet

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s