Popularitiet

Populariteit is iets dat iedereen eigenlijk wel kent en het zal nooit verdwijnen. Mensen hebben namelijk de behoefte om bij een groep te horen en dat is heel natuurlijk. Het was vroeger namelijk erg handig om bij een groep te horen als je ergens hulp bij nodig had en dat is het nog steeds. Nu zijn niet alle mensen gelijk en vindt iedereen elkaar niet even leuk. Je krijgt dus groepjes. Sommige mensen zijn dan ineens de populaire mensen en andere mensen zijn dan ineens een soort losers, omdat ze nergens bij horen. Voor deze mensen (de mensen die geen eigen groep hebben) kan dit leiden tot een slecht zelfbeeld en dat heeft vrij negatieve gevolgen voor deze mensen.

pesten-op-school

Mijn eerste aparte ervaring met populariteit was op de basisschool. Er was een groepje meisjes die zich daar misschien wat meer met populariteit bezig hielden en ik weet vrij zeker dat zij zich in hun hoofd het populaire meisjes groepje noemden (of iets dergelijks). Ik trok me van de verhoudingen in de klas weinig aan en kon met iedereen prima opschieten. Toch merkte je wel dat er groepjes waren (ook al ging iedereen wel normaal met elkaar om, je voelde op dat moment wie de populaire mensen waren). Dit is natuurlijk niet erg, want je moet omgaan met wie je wilt, zolang er maar niemand buitengesloten wordt. Terug naar mijn aparte ervaring: in groep acht kreeg ik de hoofdrol in onze eindmusical die ik deelde met een ander meisje. Op een dag toen we vrij waren en naar huis gingen zei een meisje van het “populaire” groepje ineens tegen mij dat ik nu ook populair was. Dit was voor mij zo gek dat ik meteen zei okΓ©, maar ik wil wel gewoon met mijn eigen vrienden blijven omgaan. Ik snap het nog steeds niet helemaal eigenlijk. Het kwam op mij over alsof dat groepje kon kiezen wie populair was en wie niet, alleen maar omdat zij besloten hadden dat zij de populaire mensen waren. Dus dat is populariteit dan? Een groepje beslist ineens dat zei “cool” zijn en sluit dus eigenlijk een beetje mensen buiten omdat die mensen niet “cool” zijn? Is best gek toch eigenlijk?

Waarom laten we ons dan soms leiden door populariteit? Hoe ouder je wordt hoe minder last je er van hebt, want je wereld wordt groter en je vindt meer mensen die bij je passen. Toch was het toen je jonger was wel een beetje belangrijk, terwijl het best gek is dat we ons laten leiden door iets dat tot op zekere hoogte samenhangt met andere mensen niet toelaten in jouw groepje. Als iedereen namelijk bij jouw groepje kan horen, ben je dan nog wel populair en gewild? Natuurlijk wel, maar toch is het vaak zo dat er op zijn minst altijd een paar mensen niet bij “mogen” horen. Populariteit is dus niet echt leuk als het gebruikt wordt om mensen zich goed over zichzelf te laten voelen door andere mensen uit te sluiten. Natuurlijk kan het ook anders gebruikt worden, door er niet om te geven en mensen niet uit te sluiten. Een concept als populariteit zal er namelijk altijd wel zijn, het zit in mensen om er bij te willen horen en sommige mensen passen nou eenmaal niet bij elkaar. Als ze alleen niet bij elkaar passen is dat nog geen reden tot uitsluiting, of negatief over elkaar praten, etc.

Populariteit heeft nu ook een andere vorm aangenomen, namelijk het aantal likes dat je krijgt op social media. Dat is ineens een stuk belangrijker geworden. Ik merk zelf ook dat ik het vervelend vind als ik geen likes krijg, dat voelt het alsof je niet interessant genoeg bent. Dit zou eigenlijk niet moeten uitmaken! Dat zeg ik ook tegen mezelf en ik hoop dat iedereen zich dat beseft, het gaat erom dat jij jezelf leuk en interessant vindt. Hetzelfde geld voor het populaire groepje, als zij je suf vinden en je er niet bij willen hebben, who cares. Als jij jezelf maar leuk vindt!

Ik hoop dat mensen die dit lezen en denken dat populariteit belangrijk is , dat is het niet! Als je maar een groepje mensen hebt waar je het goed mee kan vinden, dat genoeg moeten zijn! Laat je zelfbeeld niet leiden door de mening van het zogenaamde populaire groepje of door het aantal likes dat je krijgt op social media, want die maken echt niet zo veel uit als je denkt. Mocht je dit nou lezen en zit jij in het zogenaamde populaire groepje, nodig mensen die buitengesloten worden dan eens een keer uit om wat leuks te doen, zorg dat zij het gevoel hebben dat ze er ook bij horen. Mensen die alleen maar buitengesloten worden lopen namelijk veel emotionele schade op en dat moet je niemand willen toewensen!

Wat is jullie mening over populariteit? X

Advertenties

7 thoughts on “Popularitiet

  1. Populariteit kan ook nog gezond blijven, zoals wat populariteit op WordPress krijgen πŸ™‚ zolang het niet het streefdoel van je blog is, blijft het nog gezond. Maar wie alleen maar naar andere bloggers hun aantal volgers bekijkt, kan snel teleurgesteld worden en blijft misschien teleurgesteld door het leven gaan. In het middelbaar vond ik populariteit heel belangrijk omdat ik zelf uitgesloten werd. Ik wilde ook wat meer vrienden. Mijn klasgenoten hadden allemaal rond de 500/600 vrienden op facebook. En ik? 150 en daar voelde ik me slecht bij. Hoe meer je jezelf vergelijkt, hoe ongelukkiger je je voelt. Vandaag de dag interesseert mijn aantal vrienden op facebook me niet meer. Voel me al beter πŸ™‚

    Liked by 1 persoon

      1. Ja, het woord heeft een beetje twee betekenissen gekregen. Met populair kan je bedoelen dat iemand gewoon ontzettend goed in de groep valt en overal wordt uitgenodigd (dus positief) en de populariteit die ik beschreef waarbij mensen buitengesloten worden en door dat te doen doe je dan een beetje alsof je populair bent en beter dan de rest.

        Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s