Tips voor aankomende studenten

Inmiddels ben ik al 2,5 jaar student en het leek mij leuk om mijn inzichten over het studentenleven met jullie te delen. Zeker nu er weer veel nieuwe studenten klaar staan om te beginnen aan hun eerste jaar op de universiteit! Ik zal in deze post tips met jullie delen en mijn eigen ervaringen.

Denk niet te veel over alles na!
In 1 van mijn eerste colleges vertelde de docent dat studenten die hun studie keuze hadden gemaakt zonder hier heel erg mee bezig te zijn geweest minder gelukkig waren dan studenten die minder over die keuze hebben nagedacht. Nu moet je zeker niet je studie te gaan kiezen zonder hier over na de denken, het kan echt geen kwaad om eens een kijkje te nemen op open dagen of een meeloop dag te doen. Toch zit er wel een kern van waarheid in die uitspraak van mijn docent! Denk er maar eens overna, als je ergens alle voor en nadelen van hebt bekeken en inmiddels de verwachting hebt gekregen dat dit de keuze voor jou is, dan is de kans best wel groot dat de kleine minpuntjes toch ineens grote minpunten gaan worden. Dit komt omdat je inmiddels de verwachting had opgebouwt dat die studie perfect bij jou paste, maar elke studie heeft zo zijn minder leuke kanten. Zelfs binnen een studie zijn er heel veel onderwerpen waar vakken over gegeven zullen worden en je gaat het gewoon niet allemaal leuk vinden. Bij mijn studie vind ik alle onderzoeksvakken niet leuk en als ik er dan ook nog eens een onderzoek moet doen dan vind ik het al helemaal verschrikkelijk. Gelukkig weet ik ook dat ik ervoor kan kiezen dat ik geen onderzoek ga doen later, ik moet dus gewoon die vakken uitzitten en een voldoende halen! Naast je studie keuze moet je natuurlijk in je studententijd ook niet over alles te veel nadenken. Soms moet je gewoon naar dat feestje gaan of dat college een keer skippen. Door zulke beslissingen te maken leer je wat voor jou wel en niet handig is om te doen. Zo ben ik een keer twee dagen voor mijn tentamen in de tentamen week nog naar een feestje gegaan. Ik zou het niet zo snel weer doen, maar spijt heb ik zeker niet. Het tentamen heb ik gewoon gehaald en ik had echt even pauze nodig. Je bent nu begonnen aan je studententijd, dit is het moment om jezelf te ontdekken en af en toe wat gekke beslissingen te maken! Je kan het natuurlijk ook overdrijven, dus zet je studie wel voorop.

Geef jezelf af en toe een schop onder je kont!
Het maakt eigenlijk niet uit wat voor studie je doet, maar de werkdruk zal echt een stuk hoger zijn dan op de middelbareschool. Het kan heel erg goed zijn dat als je een “alfa” studie doet je ineens voor 1 vak alleen al 80 pagina’s per week moet lezen. Dit is wel iets anders dan op de middelbareschool waar hoofdstukken vaak rond de 20 pagina’s zijn en je niet eens 1 hoofdstuk per week hoeft te lezen als de stof nieuw is. Gelukkig heb je waarschijnlijk ook ontzettend weinig contact uren nu en kan je bijna de hele dag luieren. Helaas zal je al die vrije tijd in moeten leveren, de universiteit is namelijk vooral zelfstudie. Ik denk dat de meeste aankomende studenten dit al weten, maar het zijn juist deze “vrije” uren die gaan bepalen of jij je vakken haalt. In die uren moet jij ervoor zorgen dat je de stof bijhoudt en onthoudt! Dit kan je doen door alles keurig te lezen of door alle collegeslides te herhalen zodat de onderwerpen in je hoofd blijven hangen. Zelf vind ik het fijn om alles te lezen, maar vaak zullen de vragen op het tentamen wel gaan over wat er besproken is tijden de colleges en de belangrijke informatie zal staan op de slides van de powerpoint. Voor mij blijft de stof beter hangen als ik alles gewoon lees en vaak worden processen dan beter uitgelegd en kan je als het voor jou helpt aantekeningen maken van wat belangrijk is. Het is dus echt belangrijk dat je jezelf een schop onder je kont geeft en aan de slag gaat. Probeer een goede balans te vinden.

Doe wat leuks en ga uit!
Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig met wat ik net heb gezegd over dat je die vrije uren moet spenderen aan studeren, maar je hoeft niet uren met je neus in de boeken te zitten. Ga bij een leuke commissie van je studievereniging, maak leuke tripjes, neems een een weekje vrij, ga lekker uit, ga op het terras zitten als het mooi weer is, zorg gewoon dat je een leuke tijd hebt! Val alsjeblieft niet in een valkuil waarin de meeste studenten vallen, onderschadt het studeren gewoon niet! Doe die leuke dingen, maar plan ook de momenten waarop je gaat studeren. Ook hier kan ik eindigen met dat je een balans moet vinden.

In je studentijd zal je jezelf echt tegen komen en je leert jezelf echt kennen. Gebruik deze tijd daar ook voor! Vind dus die goede balans en hopelijk heb je dan over drie jaar je bachelor gehaald en heb je een hoop leuke verhalen verzameld en een hoop dingen gedaan!

Hopelijk heb je wat aan deze tips en veel succes! X

Advertenties

2 thoughts on “Tips voor aankomende studenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s