Spiraaltje Zonder Hormonen

Ik denk dat bijna alle tienermeisjes in aanraking zijn geweest met de anticonceptie pil die twee hormonen bevat. Ik ook, namelijk toen ik vijftien was en een cyclus had van 22 dagen in plaats van 28 en ik een dag thuis moest blijven van school omdat mijn buik zo’n zeer deed als ik mijn menstruatie had. Oké dit is dus best een persoonlijk onderwerp aangezien iedereen dit dus straks kan lezen en je als meisje/vrouw het er wel onderling over hebt, maar je schreeuwt het zeker niet van de daken. De menstruatie van een vrouw is toch nog wel een beetje een onderwerp waar je het niet snel heel open over hebt.

spiraaltje stoel

Toch wil ik het even hebben over anticonceptie en de menstruatie, want ik heb net een nieuw spiraaltje gekregen zonder hormonen.

Ik heb dit gedaan omdat er toch steeds negatievere uitspraken over de pil naar buiten komen, zo worden vrouwen er depressief van, krijgen ze minder zin in seks en allerlei dingen met je huid (je kan er donkere vlekken op je gezicht van krijgen en anderen krijgen er juist meer puistjes van). Hierdoor neigde ik er toch wel naar om over te stappen op een ander anticonceptie middel zonder hormonen. Nu heb je natuurlijk de condoom, maar ik heb al een paar keer gehad dat daar iets mis mee ging, dus ik wou wel iets achter de hand hebben mocht het misgaan (je kan namelijk vrij snel zwanger worden als sperma eenmaal in de buurt van je vagina komt en in voorvocht kan ook al sperma zitten). Zo ben ik uitkomen op een spiraaltje zonder hormonen en ik wil mijn ervaring wel met jullie delen.

Het spiraaltje heb ik nu 3 dagen en het eerste wat ik kan zeggen is dat je de dag dat het spiraaltje wordt gezet maar even niks moet plannen en een lekker dagje vrij moet nemen. Op dag 2 en 3 had ik geen pijn meer, maar bij andere vrouwen is dit nog wel het geval of duurt het zelfs nog langer voordat er geen pijn meer is. Gelukkig was bij mij de pijn aan het einde van de dag niet meer voelbaar als ik een ibuprofen nam en de tweede dag had ik nauwelijks nog last van het pas gezette spiraaltje. Als je het spiraaltje laat zetten is het ook fijn als je iemand meeneemt om je te steunen, het zetten is namelijk niet prettig (straks meer informatie hierover) en het deed zo’n zeer dat ik mijn moeder in haar hand beet om letterlijk de pijn te verbijten.

Voordat je naar de dokter gaat moet je een pijnstiller nemen, zoals een ibuprofen 400 zodat het inbrengen van het spiraaltje minder pijn doen. Als ze een spiraaltje gaan inbrengen brengen ze eerst een eendenbek bij je in om ervoor de zorgen dat de dokter goed bij je baarmoeder mond kan komen. De eendenbek doet geen zeer, het voelt alleen aan beetje als iets dat druk uitoefent op de binnenkant van je vagina om hem wat wijder te maken zodat de dokter er dus goed bij kan. Hierna wordt de baarmoeder mond schoongemaakt met jodium en dit voelde ik niet, dus de pijnstiller werkte in ieder geval al redelijk. Hierna komt echt het aller naarste, je baarmoeder heeft een beetje een bocht (of dat werd mij verteld over mijn baarmoeder) en daarom moest de dokter mijn baarmoeder mond met een tang vast pakken en een beetje omhoog trekken en dit is echt 1 van de aller naarste dingen die ik ooit heb gevoeld! het deed zo’n zeer dat ik een beetje schrok van de pijn en in de hand van mijn moeder beet. Gelukkig wendde het gevoel en was het daarna te tolereren maar fijn was het niet. Hierna werd mijn baarmoeder opgemeten en op het moment dat het meetstokje? er in gaat en er uit gaat doet het eventjes zeer, maar als je even goed in een hand knijpt is het te doen. Hierna wordt het spiraaltje ingebracht en dat is weer eventjes slikken en dat doet wel zeer. Gelukkig is het hierna klaar en duurde het tien minuutjes in totaal. De daaropvolgende uren waren alleen even wat minder, je baarmoeder is natuurlijk niet zo’n fan van zo’n spiraaltje wat zich daar ineens een beetje moet nestelen en wil deze eruit werken. Ook deed mijn baarmoeder mond nog een beetje zeer.

Als je echt dus een anticonceptie middel wilt zonder hormonen en je wilt nog iets naast een condoom, of je wilt geen condoom (denk hier wel even twee keer bij na, want soa’s), dan is een spiraaltje zonder hormonen wel een oplossing! Het doet echt even zeer vergis je hier niet in, maar tot nu toe vind ik het spiraaltje de pijn waard! Eindelijk niet de hele tijd erom moeten denken dat je de pil op tijd moet slikken en geen hormonen meer. Mijn tip, probeer ontspannen te blijven terwijl het spiraaltje wordt gezet! hierdoor doet het minder zeer zij mijn dokter!

Wat voor anticonceptie gebruiken jullie en wat zijn jullie ervaringen? X

Advertenties

10 thoughts on “Spiraaltje Zonder Hormonen

 1. Vind het spiraaltje maar drie keer niks, maar deed geen pijn. De pil ben ik gelukkig vanaf en dus ook van de migraine die achteraf gezien, daar van kwam. De pil is troep, maar over het spiraaltje hoor ik meer klachten. Heel persoonlijk dus.

  Liked by 1 persoon

   1. De naam weet ik niet meer, iets met de minste hoeveelheid hormonen. Ik heb veel onregelmatige bloedingen gehad het eerste jaar en opvliegers, alsof ik al in de overgang zat. Blij als die straks weg is. Maar niet iedereen ervaart hetzelfde, alleen ken ik er wel heel veel die hetzelfde hadden.

    Liked by 1 persoon

   2. Ah okee ja dan zit je toch aan een spiraaltje met hormonen en ik heb juist daarom een koper spiraaltje genomen zonder hormonen, maar wel erg vervelend dat het spiraaltje dan niet goed werkte, ik hoop dat ik dat niet ga hebben met dit koperspiraaltje

    Like

   3. Ja, maar ze zeiden in het ziekenhuis dat de hormonen zo weinig waren, dat ik het niet zou merken…zucht 🙂 Ik hoop voor je dat het goed uitpakt en anders kan het altijd weer worden verwijdert.

    Liked by 1 persoon

   4. Ow ja, maar als je een pil hebt net weinig hormonen heb je ook snel doorbraak bloedingen, dus misschien was een koper spiraaltje beter geweest, wel jammer dat je dan niet het juiste spiraaltje hebt gekregen dat bij jou past (of misschien past een spiraaltje sowieso niet bij jou). Gelukkig kan hij inderdaad weer verwijderd worden als het niet goed is 🙂

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s