Trouwen Onder Invloed van Jouw Kerkgemeenschap

Een poos geleden ging ik uiteten met vriendinnen en daar kwam ter sprake dat een vriendin van 1 van mijn vriendinnen getrouwd is met de man met wie zij aan het daten was onder druk van de kerk en haar familie. Dit klinkt allemaal een beetje vaag, maar een meisje in een erg gelovig dorpje is getrouwd met een man omdat de kerk en daardoor ook haar gelovige familie dat wou.

Ik heb absoluut geen probleem met trouwen, maar ik vind wel dat je dat helemaal zelf moet kunnen beslissen zonder dat mensen daar druk op leggen. Nu is er dus een meisje van mijn leeftijd getrouwd met een 40 jarige man (die ook een kind heeft) terwijl ze nog aan het uitzoeken waren wat ze nou wouden. Ik weet niet precies of ze ook echt een relatie hadden, maar dan nog… Zelfs als zij een relatie hadden betekend dat nog niet dat zij al klaar waren om ook zo’n grote stap te zetten.

Het is voor mij niet oké dat de kerk (of eigenlijk de betreffende kerkgemeenschap) dit bijna verplicht. Wat nou als jij wilt scheiden van die man, ik kan me heel goed voorstellen dat jullie toch te verschillend zijn door het leeftijdsverschil bijvoorbeeld. Scheiden wordt daar ook niet geaccepteerd, en doe je dat wel dan stoot je familie je uit… Dat je leven zo beïnvloed wordt door de gemeenschap waarin je leeft is voor mij al redelijk vreemd, maar dat jouw familie je gewoon uitstoot als je niet doet wat zij en jouw kerkgemeenschap zeggen dat is toch idioot. Wat maakt het in hemelsnaam uit hoe mensen naar je kijken? Natuurlijk wil je wel dat mensen je accepteren, maar je moet niet iets gaan doen omdat andere mensen dat willen. Je moet je eigen weg kunnen kiezen en al helemaal als het aankomt op de partner waarmee je trouwt. Je deelt de rest van je leven met die persoon, dat moet je zelf uitzoeken met vallen en opstaan.

Dit is natuurlijk niet van toepassing op alle kerkgemeenschappen en ik hoop dat iedereen dat weet! Toch ben ik wel heel erg verbaasd dat dit nog kan… Dat je eigen familie je dwingt om of te trouwen of die man niet meer te zien. Als je hem dan toch leuk genoeg vind dan ga je dus trouwen en scheiden is ook geen optie. Dit heeft zo’n grote impact op je leven, hoe kan je familie of je gemeenschap je dwingen om zoiets te doen.

Iedereen zou dan wel heel erg kunnen vallen over het uithuwelijken van kinderen, maar dit lijkt mij ook niet helemaal oké… Ik hoop heel erg dat als dit vaker voorkomt deze meisjes en jongens die de druk voelen om te trouwen hulp kunnen zoeken bij iemand.

unhappy bride

Hopelijk is het overgrote gedeelte van de families zich ervan bewust dat het echt belachelijk is dat je je dochter of zoon op zo’n manier onder druk zet dat het voelt alsof er geen andere uitweg is dan trouwen. Ik kan me niet voorstellen hoe dat moet zijn als moeder, je eigen kind uit je familie stoten als het niet doet wat jij wilt. Zou je als ouders je kind niet altijd moeten accepteren? Deze hele situatie is gewoon zo onwerkelijk dat ik hoop dat dit niet vaak voorkomt!

Wat vinden jullie ervan als jouw kerkgemeenschap en familie zich op zo’n ingrijpende manier mengt in jouw liefdesleven? X

Foto hier te vinden
Advertenties

4 thoughts on “Trouwen Onder Invloed van Jouw Kerkgemeenschap

  1. Ik ben zelf christelijk en blij, dat dit dus niet de normale gang van zaken is bij kerken. Het komt wel voor, maar lang niet overal. Vaker in de sekte-achtige groeperingen vermoed ik of zeer strenge religies. Hoe het er aan toe gaat met alle scheidingen in de wereld sta ik ook niet achter trouwens, misschien wel de reden waarom ik nooit wilde trouwen..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s